YaAZ-210 bil: foto
YaAZ-210 bil: foto
Anonim

Denne legendariske lastbil, udviklet i Yaroslavl, den treakslede YAZ-210, var den første, der blev sat i produktion. Bilen er unik ved, at den er designet til en bæreevne på mere end ti tons. Lad os stifte bekendtskab med denne legende om den sovjetiske bilindustri.

Bogatyr fra Yaroslavl

Bilfabrikken i Yaroslavl producerede lastbiler med maksimal nyttelast allerede før krigen. Så i 1925 lancerede YaAZ produktionen af biler designet til 3 tons. I 1931 producerede fabrikken en tre-akslet bil med YaG-10-indekset til 8 tons. 6, designet til at transportere 5 tons last.

jazz 210
jazz 210

Der er intet overraskende i det faktum, at skabelsen af den næste generation af tunge lastbiler blev betroet personalet på YaAZ-fabrikken. Men arbejdet, så snart de begyndte, skulle afsluttes brat - Tyskland gik i krig med USSR. Udviklingen blev dog genoptaget allerede i 43. Samtidig blev den amerikanske analog, totakts GMC-71, taget som model for dieselenheden. Faktum er, at udstyret til montering og fremstilling af denne motor i slutningen af Anden Verdenskrig blev købt i Amerika.

Den første model i den nye familietunge lastbiler blev YaAZ-200, hvis maksimale kapacitet var 7 tons. Det var en bil med to aksler og en 110 hk 4-cylindret dieselmotor. med et arbejdsvolumen på 4,6 liter. Lastbilen blev udgivet som en prototype i slutningen af '44. Samtidig blev der installeret et logo på hætten - en krombjørn. Dette er et historisk symbol på byen Yaroslavl. Lastbilen blev lanceret i serien i 47. Maskinen blev regelmæssigt produceret i fem år. Så begyndte de at producere denne model på Minsk Automobile Plant - produktionen begyndte i 48. Og den 51. var der udgivet 25 tusinde eksemplarer.

210. og ændringer

Da der dukkede et sted op på YaAZ, var den generelle beslutning at begynde at producere tre-akslede YaAZ-210 lastbiler. Arbejdet med udgivelsen var planlagt til at begynde på baggrund af, hvad der allerede var tilgængeligt. Det er enheder fra 200. model. 210'eren adskilte sig fra sin forgænger ved en fordoblet maksimal vægt og bæreevne. De første prototyper blev offentliggjort i slutningen af 48. Den første fladvogn blev bygget i anlæggets forsøgsværksted. Den kunne bære læs med en totalvægt på op til 12 tons på asf alt. Bilen kunne transportere 10 tons på grusveje. Samtidig blev en version med "A"-indekset vist - pakken inkluderede et spil, der var i stand til at trække en masse på op til 15 tons. Andre modifikationer blev også bygget. Disse er ballast- og lastbiltraktorer 210-G og YaAZ 210-D. Disse maskiner er i stand til at trække trailere med en totalvægt på op til 54 tons. Et år senere blev en dumper, 210-E, også føjet til denne serie.

Funktioner ved lastbiltraktorer

Lastbiltraktoroprindeligt designet til at arbejde med tunge trailere. Bilen var udstyret med en drejeskivemekanisme samt en kompressor til at tilføre luft til luftledningerne i bremsesystemet på traileren.

Disse maskiner fungerede som et trækkende køretøj til tankning af tanke TZ-16 passagerfly TU-104. Derudover blev de brugt til at trække D-375 asf altfordelere. Disse trailere hældte tjære over sømmene under vejbygningen. Designet af lastbilen var ekstremt enkelt. Så tænkte ingen på linjernes former og glathed.

yaaz 210 billede
yaaz 210 billede

Landet har brug for den enklest mulige arbejdsmaskine. Og med disse mål klarede YAZ et brag. Forresten, i profil ligner designet af lastbiltraktoren de første Kremenchug KrAZ-lastbiler.

210. og dets rolle i USSR-flåden

Skabelsen af disse tre-akslede lastbiler påvirkede i høj grad effektiviteten af hele transportindustrien i et stort land til det bedre. Indtil da, på grund af flådens lille kapacitet, var det simpelthen umuligt effektivt at løse de problemer, der stod overfor USSR. YaAZ-210-bilen hjalp markant i udviklingen af den sovjetiske industri.

YaAZ 210 bil
YaAZ 210 bil

Der blev også skabt mange specielle køretøjer baseret på den 210. til arbejde i olieindustrien. Her kan du finde blandeanlæg, brøndreparationsmaskiner, tankbiler, brøndforsuringsanlæg, kompressorenheder og meget mere.

Udseendet på den tre-akslede 210

Det ville være forkert at sige, at den tre-akslede lastbil blev opnået fra den 200. model ved metodenen simpel forlængelse af sidevangerne, installation af en transferkasse og tilføjelse af endnu et par drivhjul og en aksel. Ensretningen var meget høj mellem basismodellerne. I design af biler brugte ingeniører de samme førerhuse, hætter, fendere og kofangere. Selv designet af foraksel, affjedring, gearkasse, styretøj og bremsesystem – alt var fuldstændig identisk. Endnu mere - på en tre-akslet blev det besluttet at give drejningsmomentet fra kraftenheden til hver drivaksel ved hjælp af en separat kardanaksel. Udvekslingsforholdene for hovedtandhjulene på broerne blev holdt af ingeniørerne. Og det samlede antal i transmissionssystemet blev ændret ved brug af en transmissionskasse gearkasse. Sidstnævnte var i øvrigt to-trins.

Efter designrevision

Men flere aksler krævede en revision af hele designet. Du skal starte med det faktum, at YaAZ-210 ikke kun var udstyret med en samlet firecylindret kraftenhed, men også med en 6-cylindret dieselmotor med et volumen på 6,97 liter. På samme tid, for dumpere og lastbiler, producerede denne motor 168 hk, og for lastbil- og ballasttraktorer blev enheden boostet, takket være den producerede op til 215 kraftkræfter. En lastbils maksimale hastighed er 55 kilometer i timen. For de år var det gode specifikationer.

Koblingssystemet er forblevet det samme enkeltskive. Men dens diameter blev øget med 3 centimeter. En synkronisator dukkede op i designet af demultiplikatoren. Han gjorde det lettere at skifte på farten. For kardanaksler øgede ingeniører afstanden mellem lejernes centre. Nålenes længde steg også. Radiatorens overflade er også vokset – for eksempel er den effektive køleflade øget med 15 procent. Lyddæmperens rørdiameter øget med 20,

yaaz 210 e
yaaz 210 e

Alle YaAZ-210-modifikationer, bortset fra dumperen, var udstyret med to brændstoftanke. Deres samlede kapacitet var 450 liter. Det gennemsnitlige brændstofforbrug for biler i denne serie var 55 liter pr. hundrede kilometer (ingen var bekymret for effektiviteten på det tidspunkt). Tanken var nok til at give en bils rækkevidde på 800 km. Brændstofforbruget pr. ton-kilometer var endda 8 procent mindre end for den 200. model.

Dumper: den mest populære i serien

Blandt alle modellerne i denne familie er YaAZ-210 dumperen blevet den mest populære og efterspurgte. Se hans billede i vores artikel. Dette er ikke overraskende - da det dukkede op, var MAZ-205 den tungeste bil i en sådan plan, designet til vejtrafik. Det var til rådighed for industrisektoren, byggeri og mineorganisationer. Dens bæreevne var kun 5 tons. Kroppens volumen er kun 3,6 kubikmeter.

Erindringer fra skabere

Konstruktøren af Yaroslavl-værket, Viktor Osepchugov, huskede engang, hvordan han gik til en byggeplads - Volga-Don-kanalen. Der skulle han observere, hvordan stenen blev læsset på MAZ-205 ved hjælp af gravemaskiner. En spand af sådan en gravemaskine havde et volumen på 3 kubikmeter. Gravemaskiner sænkede forsigtigt deres skovl næsten til bunden af dumperplatformen. Så slottetSpanden blev åbnet meget langsomt og løftet op, så stenene faldt langsomt og gradvist ud. Dette blev også gjort, så lasten ikke ramte bunden af kroppen. Mange sten vejede mere end et ton. Du kan se en god dokumentar om YAZ-210 E - fans af retro-køretøjer og lastbiler vil kunne lide den.

bil yaz 210 k104
bil yaz 210 k104

Det var endnu sværere at læsse vådt ler på tre-tons lastbiler. Det, i modsætning til sten, blev dumpet på dumper platformen på én gang, med hele sin masse. Belastningen på karosseriet var ganske enkelt utrolig i det øjeblik, hvor gravemaskinen løftede maskinens skovl. Alt dette førte til svigt af tipvognsophænget. Desuden var underrammer og platforme til MAZ'er, der ikke var egnede til sådan drift, i stykker.

Effektivitetsforøger

Da bygherrerne modtog YaAZ-210 E (dumperbiler med en bæreevne på op til 10 tons og en krop på 8 kubikmeter), ændrede dette straks hele arbejdsteknologien. Forsvundet og sammenbrud, der var før. Dermed ikke sagt, at de forsvandt fuldstændigt - problemer opstod meget sjældnere. Introduktionen af disse dumpere med tre drivaksler gjorde det muligt betydeligt at øge effektiviteten af konstruktionen og faktisk alt andet arbejde, der dengang blev udført i USSR. Tag et kig på bilen YaAZ-210. Foto fra udviklernes personlige arkiv.

Dokumentarfilm om jazz 210 e
Dokumentarfilm om jazz 210 e

Selv hvis du ikke ser på, at kun to skovle passer ind i platformen på den 210. dumper, øges læssetiden kun med en tredjedel. Tidsomkostningerne for én flyvning stiger kun med 6,5 %. Dette gør det muligt at halvere antallet af chauffører og derved aflæsse offentlige veje.

Dumper-trolley og andre ændringer

Om denne bil kan du også sige følgende - på grundlag af det i det 52. år oprettede ansatte ved Institut for Minedrift ved Akademiet for Videnskaber i den ukrainske SSR en dumper-trolley-bærer. I 1956 begyndte de at teste den 218. model med en side-/aflæsningsplatform.

yaaz 210 d
yaaz 210 d

På basis af 210-modellen blev der også produceret en dieselelektrisk lastbilkran YaAZ-210 K104. Han kunne løfte læs på op til 10 tons og blev produceret på lastbilkranfabrikken i Kamyshin. Dette specielle udstyr blev meget brugt i industrianlæg, byggeri, forskellige lagre og baser, hvor det var nødvendigt at udføre mange lasthåndteringsoperationer.

slutnummer

Tre-akslede dumpere blev produceret på Yaroslavl-fabrikken indtil 1959, og derefter flyttede produktionen til ukrainske Kremenchug. YaAZ blev redesignet til produktion af kraftenheder og motorer. Her er den, den legendariske tunge lastbil - den første i USSR på et tidspunkt, som hjalp med byggeri, industri, minedrift og andre industrier, der var engageret i et enormt land - Sovjetunionen.

Anbefalede: