Rally - hvad er det? Betydningen af ordet "rally"
Anonim

Rally er en slags bilvæddeløb. De passerer på sporene, som kan være både åbne og lukkede. Biler til konkurrencer vælges specielle eller modificerede.

Betydning i forskellige ordbøger

Hvad er et stævne? Hvis vi betragter Ozhegovs ordbog, så er dette navnet på auto- eller motorcykelløb, der finder sted på specielle maskiner. I den encyklopædiske ordbog er betydningen mere detaljeret: disse er sportskonkurrencer, hvor der bruges biler eller motorcykler, der er specielt forberedt til løb. De udføres med nøjagtig overholdelse af en given tidsplan langs en bestemt rute.

Hvad er et stævne? Yderligere konkurrencer

Men ikke kun racing forstås ved ordet "rally". Betydningen af ordet er meget bredere. Dette koncept kan beskrives som komplekse konkurrencer inden for motorsport. Samtidig skal piloter nøje overholde den fastsatte tidsplan og bevæge sig langs den angivne rute, som kører både på almindelige veje og på særlige strækninger.

samle det
samle det

Yderligere konkurrencer inkluderede løb på motorveje, hippodromer, bjergveje osv. Der er endda en separat retning - tænkt kørsel. Biler bruges oftest personbiler, der hardesignændringer.

Moderne rally (vi forstår allerede betydningen af ordet) er et endnu bredere begreb. Standard er auto racing i en cirkel (ring), hvis størrelse er fra 1000 til 2000 kilometer; yderligere konkurrencer kan afholdes på baner med en længde på 20 til 40 km. Med lange løb, op til tre dage, kan stævnet endda være døgnet rundt. Under resten er der organiseret særlige lukkede parker for piloter, hvor der er et strengt regime for bilvedligeholdelse, ind- og udstigning.

Racingregler

Her er der begrænsninger, som piloter skal overholde. Rally er løb, der foregår på almindelige veje. I dette tilfælde passerer rytteren gennem kontrolpunkterne, hvor de er markeret af observatører. Den maksimale hastighed er kun mulig på specielle strækninger (kaldet DOP eller SU), som overlapper hinanden for rallyet. På resten af ruten er piloterne forpligtet til at overholde alle trafikregler, men der er samtidig afsat streng tid til at gennemføre hele ruten.

hvad er rally

Rally før krigen

Udtrykket blev første gang brugt i 1907. De første løb blev afholdt i Monte Carlo. Indtil 1912 fandtes udtrykket ikke, kun i år blev ordet "rally" brugt for første gang. Det skete ved et billøb på ruten mellem Rouen og Paris. De vakte stor offentlig interesse. Præmier blev uddelt baseret på rapporter fra observatører, som derefter sad i hver bil.

Det var disse løb, der blev begyndelsen til konkurrencer mellem byer, og ikke kun i Frankrig. De blev "fanget"og i andre europæiske lande. Der var visse regler, der eksisterer den dag i dag:

• start piloter adskilt;
  • checkpoints;
  • rejsenotater;
  • kørsel på almindelige grusveje, uanset vejret.

Rally efter krigen

Under første og anden verdenskrig var der ingen konkurrencer. Først efter krigen begyndte væddeløb at genoplive. 1950 betragtes som sportens "guldalder". Løbene havde deres egne navne, afhængigt af det land, hvor rallyet blev afholdt: "Monte Carlo", "Lissabon", "Tulip", "Sverige", "Tusind søer" (nu "Finland"), "Akropolis" og mange andre. Det europæiske store mesterskab havde fra 10 til 12 etaper, som rytterne skulle overvinde.

rally løb
rally løb

Start af løb i europæiske lande

Italien har været vært for løb, som dengang ikke blev kaldt stævner, siden 1895. En af de mest alvorlige passerede først i 1897. Ruten strakte sig fra Lago Maggiore til Stresa med efterfølgende tilbagevenden til udgangsstedet. Derefter fik løbet en traditionel karakter.

England "deltog" i rallyet i 1900, da et 15-dages kapløb mellem de større byer i landet blev organiseret. 70 biler deltog. De kunne ses tættere på ved stop, og mens piloterne hvilede.

I Tyskland begyndte væddeløb i 1905. På banen var der udover højhastighedsstrækninger op ad bakke. Kun biler af en bestemt klasse var tilladt. Siden 1906 har rally været en særskilt sport.

samleordets betydning

Rally i dag

Særlige korte sektioner blev opfundet, mest på grusveje. De er placeret væk fra normal trafik og beboelsesbygninger. De fører et separat tidsregnskab. Liege Rally blev betragtet som det hårdeste og mest kompromisløse, men i 1964 blev banen så svær, at det ikke længere var muligt at køre på den.

Nu er stævner (løb) blevet en særskilt international sport. Begivenhedernes karakter har ikke ændret sig meget. På grund af stigende omkostninger er distancerne, antallet af natture og antallet af etaper blevet reduceret.

Hvilke slags stævner findes der

De er opdelt i to primære. Det første passerer ad specielle ruter og kaldes "combat". Racing har taget en professionel retning siden 1960'erne. De holdes i områder, der er lukket for resten af bevægelsen. Sådan en rute kan lægges gennem bjergpas, skovstier, sne, is og ørkener.

rally foto
rally foto

Anden - på offentlig vej. R3K - "Rally af tredje kategori". Disse løb dukkede op før de særlige baner. De holdes på almindelige veje, og der lægges vægt på nøjagtigheden af navigation og tidsplaner, bilens pålidelighed og ikke på hastighed. Stierne her er lange og svære. Sådanne konkurrencer betragtes som amatører.

Der er også en separat, tredje type - P2K - "rally af anden kategori", ellers - et motorrally. Deres princip ligger i bevægelsens regelmæssighed. Højhastighedsstrækninger af veje er udelukket, såvel som mange andre elementer og regler i konkurrencen. Sådan et stævne er en holdbevægelse, hvorgensidig bistand og streng disciplin. Det kaldes også turist.

Rallycross - hvad er det?

Dette er et løb, der finder sted på en cirkulær jordbane. Sådan et rally (løb) er en ganske spektakulær handling, da tilskuere kan observere næsten hele banen i sin helhed. Samtidig afholdes løbene ikke i et stykke tid, piloterne konkurrerer med hinanden. Ofte er der strejf af biler. Yderligere vanskeligheder i løbet er små huller og eventuelle vejbump, hop, stigninger og nedkørsler (ofte stejle).

Autocross er arrangeret på simple biler, eller der bruges buggies (enkeltsædede biler med udvendige hjul og stel). De andre er specielt tilpasset konkurrencen.

rallycross
rallycross

Rallycross er en racerbegivenhed i alle lande. Men for eksempel betragtes de i USA som en særskilt sport, mere som en slalom, hvor enkeltløb hovedsageligt finder sted. Desuden passerer de langs en flad bane, dækket af asf alt og markeret med små specielle kegler.

I Rusland finder autocross nu sted på konverterede UAZ'er. Dette stævne, hvis billede kan ses i vores artikel, holder den sidste etape, ifølge en etableret tradition, den sidste oktobersøndag. Ruten for dette er valgt speciel, ved siden af Ulyanovsk. Og autocrossen "Silver Boat" finder sted på CEC-banen i Tolyatti.