Split gear: hvad er det, installation og justering

Indholdsfortegnelse:

Split gear: hvad er det, installation og justering
Split gear: hvad er det, installation og justering
Anonim

Der er mange interessante detaljer i bilen, som kun automekanikere eller folk, der er meget passionerede omkring teknologi, kender til. En af disse dele er et split gear. Tuning-entusiaster kender også til dette element. Lad os finde ud af, hvad denne del er, og hvad den er til.

Faseskiftere og deres funktion

De fleste nye motorer er udstyret med faseskiftere, som gør det muligt at justere driften af kraftenheden baseret på antallet af omdrejninger af krumtapakslen. Dette er nødvendigt for at opnå maksim alt drejningsmoment over et bredere omdrejningstal.

split gear vaz
split gear vaz

Hvis du tager en manual til betjening af en bil, så vil den angive sådanne karakteristika som motoreffekt i hestekræfter og det maksimale drejningsmoment, som motoren er i stand til at levere ved bestemte krumtapakslens omdrejninger i minuttet.

Tag for eksempel den almindelige Renault Logan-model. Motoren er i stand til at levere 170 hestekræfter ved 6 tusind omdrejninger af krumtapakslen. Det maksimale drejningsmoment er 270 Nm ved 3250 o/min. Ud fra disse tal er det klartat det maksimale drejningsmoment kan nås allerede ved mellemhastigheder. Og den største effekt bliver først tilgængelig efter 6000 rpm. Hvis en sådan motor er udstyret med et faseskiftersystem, vil den have et bredere område, hvor motoren vil producere det højeste drejningsmoment, og ikke det, der er indbygget i designet af producenten.

Delt knastakselgear udfører omtrent de samme funktioner som faseskifteren. Denne del har et lignende design som knastakslen. Den kan rotere fremad eller bagud i bestemte vinkler.

Split gear-funktion

Et konventionelt gear monteret på knastakslen er designet til at overføre drejningsmoment fra krumtapakslen til timingmekanismens knastaksel. Delen er et element i ét stykke uden bevægelige dele. Splitgearet består af to komponenter - de kan bevæge sig i forhold til hinanden. Dette design giver dig mulighed for at ændre vinklerne på knastakslen uden at påvirke spændingskraften af tandremmen eller drivkæden.

knastaksel gear
knastaksel gear

For eksempel kan denne del på VAZ-motorer dreje akslen 5° i den ene eller den anden retning. Her er det nødvendigt at forstå, at det på denne måde kun er muligt at ændre motorens egenskaber i specifikke tilstande - i det øvre eller nedre område.

Meget ofte, for at øge motorens kraft og andre egenskaber, skiftes knastakslen og dens gear. Hvis du udskifter dem, kan du konfigurere anderledesgasdistributionsfaser. Det vil også være muligt at ændre ventilens lagvinkler. Hvis der er monteret et splitgear på motoren i stedet for det fra fabrikken uden at udskifte knastakslen, så kan kun overlapningsvinklerne ændres.

Hvordan virker det?

For eksempel vil drejningsmomentet ændre sig fra 4000 rpm ned, for eksempel til 3000. Denne effekt opnås ved at dreje knastakslen i retning af krumtapakslen. I dette tilfælde er ventiltimingen indstillet, så der er en lille ledning. Dette har den effekt, at lukkevinklen for indsugningsventilerne reduceres.

split gear knastaksel vaz
split gear knastaksel vaz

Men du skal huske, at hvis motoren snurrer op til den maksim alt mulige hastighed, vil der ikke være så tæt en fyldning i dens cylindre. Dette vil ikke påvirke hastigheden og udgangseffekten på den bedste måde.

Design

Split gear består af to elementer - et ringgear og et nav. De er forbundet med hinanden med bolte. Hullerne hertil er lavet så navet kan drejes i forhold til kronen. Navet er fastgjort til knastakslen ved hjælp af en nøgle. Denne fiksering sikrer, at navet roterer sammen med knastakslen.

De vigtigste grunde til at installere split gear

Motortunere nævner to grunde til, at mange installerer denne del. Man skal huske på, at en sportsknastaksel ikke vil give noget, hvis der ikke er installeret et delt knastaksel gear (VAZ går ikke hurtigere). Under montage arbejde påpå fabrikken afviger producenten ofte fra de data, der er angivet på tegningerne. Derfor adskiller parametrene for motorer designet til en bilmodel sig fra de originale. Disse fejl er ikke mere end ti grader i hver retning. Dette påvirker naturligvis motorernes effektkarakteristika. Ved at installere et split gear har bilejeren mulighed for at justere og optimere momentet efter behov.

delt gear installation
delt gear installation

Installation af tunede knastaksler giver dig mulighed for at øge kraftenhedens drejningsmoment betydeligt. VAZ split gear - en anden + 5% til magt egenskaber. Det er ret godt.

Justeringsmetode

I dag har bilmarkedet gear designet til næsten enhver bil fra AvtoVAZ. Hver model har sin egen tuning metode. Overvej princippet om justering i eksemplet med VAZ-2108-2112.

VAZ-2108-21099

Så først og fremmest er punkterne på gearet markeret på de bevægelige og faste dele. De er nødvendige for at udføre den korrekte installation - alle operationer er de samme som i tilfælde af en standarddel. Yderligere, efter at punkterne er påført, sættes det delte gear på plads. Installationen adskiller sig ikke fra standarden. Så kan du sætte et bælte på den nyinstallerede del.

split gear knastaksel vaz 2108
split gear knastaksel vaz 2108

Det er vigtigt at kontrollere flere gange, at etiketterne matcher nøjagtigt. For optimal ydeevne er det nødvendigt atventilåbningskontrol. Denne indikator er strengt defineret og indstillet på designstadiet af en specifik knastaksel. Hvis ventilerne er åbne til en større værdi end pasdataene, så løsnes boltene på gearet, som er placeret udenfor. Drej derefter fordelingselementet til den yderste halvdel af splittet, så parameteren let kan justeres.

Når det er muligt at indstille nulpositionen af knastakslen korrekt, er det nødvendigt at udføre en mere præcis justering af faserne. Hvis den øverste aksel drejes i rotationsretningen af den nedre (krumtapaksel), hvilket øger trykkraften. Moment vil være tilgængeligt i mellem- og lavområdet. Hvis knastakslens splitgear (VAZ-2108 eller en anden bilmodel, ikke så vigtigt) og selve akslen drejes i den modsatte retning af krumtapakslens rotation, så vil effekten øges.

Når du udfører denne korrektionsprocedure, er det vigtigt ikke at gå mere end en halv tand på remskiven fra startpunktet. Hvis gearet er justeret til karburatorer, kræves der efter hver manipulation af akslen en korrektion af tændingsvinklen. Ellers vil der være afbrydelser i systemet.

16-ventil motorer VAZ-2110-2112

Hvis splitgearet er justeret til disse motorer, anbefales det også at installere tunede knastaksler med det. Du bør blive vejledt af de mærker, der er lavet på fabrikken. De justerer tilnærmelsesvis lukningen/åbningen af ventilerne. Derefter bringes positionen af det øverste dødpunktstempel på første og anden cylinder. Desuden sættes et bælte forsigtigt på gearet.

split gear justering
split gear justering

Derefter skal du indstille indikatorerne. De vil hjælpe med at bestemme, hvordan ventilerne vil bevæge sig. Det er nødvendigt at finde en position, hvor mekanismerne i den fjerde cylinder vil være helt lukket. Dernæst justeres lukningen ved hjælp af et gear og en indikator. Så kan du spænde fastgørelsesboltene, samle kraftenheden og lave en prøvetur.

Classic VAZ

På klassiske otte-ventils motorer er gearet indstillet til standard fabriksmærker. Juster derefter ventillukningen. Første og fjerde stempel er indstillet til TDC. Indikatorbenene skal hvile mod vippen.

split gear
split gear

Indstil punktet én efter én, når ventilerne er lukket på den første cylinder. Derefter indstilles den nøjagtige position af TDC på det tunede gear. Glem ikke gearforholdene på vipperne og det sted, hvor indikatoren er installeret. Dernæst fikseres gearet, samles og motoren startes.

Konklusion

Ved hjælp af ét gear kan du således forbedre de indledende parametre for VAZ-motorer betydeligt. Dette er en ret populær tuning af indenlandske motorer.

Anbefalede: