Styrestang: tilbageslag og andre fejl. Hvordan rettes eller rettes?

Indholdsfortegnelse:

Styrestang: tilbageslag og andre fejl. Hvordan rettes eller rettes?
Styrestang: tilbageslag og andre fejl. Hvordan rettes eller rettes?
Anonim

Styretøj er en integreret del af enhver bil. Takket være denne node kan køretøjet ændre retningen af banen. Systemet består af mange elementer. Hovedkomponenten er styrestangen. Hendes modreaktion er uacceptabel. Om funktionsfejl og tegn på nedbrud af denne mekanisme - senere i vores artikel.

Karakteristisk

Styretøjet har flere funktioner:

  • Øger den indsats, der påføres rattet.
  • Overfører drejningsmoment til hjulene gennem drevet.
  • Producerer en uafhængig tilbagevenden af rattet til neutral position.

Hovedkomponenten i denne mekanisme er gearkassen. Den har sit eget gearforhold (for hver bil er denne parameter forskellig). I øjeblikket bruges en tandstangsstyringsmekanisme. Tidligere brugte producenterne en orme- og skruesamling.

hvordan man fjerner spil i styrestangen
hvordan man fjerner spil i styrestangen

Hvorfor er rake så populær? Denne mekanisme er kendetegnet ved en enkel enhed og højeffektivitet. På grund af designfunktionerne kan den installeres på biler med for- og baghjulstræk samt på biler med uafhængig affjedring.

Tegn på fejl

Hvordan fastslår man, at styrestangen er ude af drift? Tilbageslag er ikke det eneste tegn. Så når føreren drejer på rattet, anstrenger føreren sig mere end nødvendigt. Selvfølgelig er der nogle nuancer her (der er trods alt drev med og uden forstærker). Så på en hydraulisk styring vil du bemærke en karakteristisk summen af pumpen. Nogle gange er dette ledsaget af lækage af arbejdsvæske fra reservoiret. Hvad angår mekaniske drev, vil drejelyden forblive den samme. Styretøjet bliver dog mærkbart strammere. Dette er det første tegn på, at styrestangen er svigtet. Slæb under rotation af hjulene kan forekomme på begge typer drev - mekanisk og hydraulisk. En anden grund er strømmen af skinnekirtlen. I dette tilfælde vil karakteristiske striber være synlige på knuden, som på billedet nedenfor.

spil på styrestangen
spil på styrestangen

Dette indikerer, at drivmekanismen er blevet ubrugelig. Problemet løses ved at montere en ny olietætning / støvle eller ved at udskifte elementsamlingen.

Hvorfor er der en modreaktion?

I de fleste tilfælde er dette problem relateret til tilstanden af vejoverfladen. Når alt kommer til alt, overtages hvert bump ikke kun af affjedringen, men også af styremekanismen. Så ved hyppig kørsel gennem pitten observeres spil af styrestangens aksel. Meget afhænger af kørestilen. For at redde skinnen så meget som muligt, skal du bremse godt foran pitten. Men selv dette garanterer ikke, at en modreaktion ikke vil dukke op snart. At køre gennem fartbump, betonfuger og andre bump ødelægger bare skinnen. Belastningen på gearkassen tidobles. Efter 10-15 år opstår der styreproblemer på bilen. Forresten, når de når denne periode, anbefaler udenlandske bilproducenter at skifte skinnen. Men problemet er, at det er meget svært at finde en ny del til så gammel en bil. Og reparationssæt sparer ikke altid. Hvordan eliminerer man spil i styrestangen? En af de sikreste måder er den såkaldte stramning af styremekanismen. Gearkassens ressource vil naturligvis ikke stige fra dette. Men i et stykke tid kan du glemme de konstante træk i rattet og køre komfortabelt.

Hvad er normen

Producenter har fastlagt en standard, hvor sløret i styrestangens tryk anses for norm alt. Så dette tal er ikke mere end ti grader. Dette kan måles på servicestationen ved hjælp af en slørmåler. Dette værktøj er vist på billedet nedenfor.

hvordan man fjerner slør i styrestangen
hvordan man fjerner slør i styrestangen

Enheden er installeret på rattet og hjulene.

akselspil på styrestangen
akselspil på styrestangen

Når de roterer, bestemmes det frie mellemrum. Hvis det er højere end norm alt (det vil sige mere end ti grader), skal styrestangens sløring justeres. Denne operation kan, i modsætning til målinger, udføres i hånden. Vi ser på, hvordan du gør dette nedenfor.

Hvordan strammes styrestangen?

Et slør, der er større end norm alt, kan reduceres ved at justere gearmekanismen. For at gøre dette skal du spænde den tilsvarende skrue. Den er placeret i endedækslet på stativet. For nemheds skyldbrug en grube eller overkørsel. I ekstreme tilfælde kan du bruge en donkraft (i alle tilfælde skal vi have adgang til skinnen fra bunden af bilen). Så vi indstiller forhjulene nøjagtigt og fortsætter til tilspændingen.

justering af styrestangen
justering af styrestangen

Før et mærke og fjern låsemøtrikken. Nøglen 18 strammer styrestangen. Tilbageslaget bør gradvist aftage. Det er vigtigt ikke at lave pludselige bevægelser. Først drejer vi bolten 15-20 grader. Tjek styrerespons. Hvis resultatet ikke er tilfredsstillende, gentag proceduren igen. Ideelt set skal du efter stramning lave en prøvetur. Lyden af stativet skulle forsvinde, og når rattet drejes, skal det nemt vende tilbage til sin plads.

faldgruber

Hvilke problemer kan en bilist støde på, når han udfører styringsstramning? Den første er rotationsvinklen. Jo strammere stativet er, jo lavere er rotationsgraden af forhjulene. Følgelig reduceres bilens manøvredygtighed. Det andet punkt er indsatsen for at dreje rattet. Jo strammere møtrikken spændes, jo strammere rattet. Dette er især mærkbart på biler med en mekanisk type drev (disse er indenlandske "snesevis", "trenashki" og udenlandske biler fra begyndelsen af 90'erne). Hvad angår maskiner med hydraulisk booster, stiger belastningen her på pumpen. Væsketrykket vil stige inde i systemet. Det er muligt, at slangen eller manchetterne vil lække. Hvis du føler, at rattet er blevet meget stramt og svagt vender tilbage til neutral position, skal du løsne møtrikken. Det anbefales ikke at køre på en stærkt spændt skinne. Dette vil føre til slid på en række andrevarer.

Er det effektivt?

Statistik siger, at stramning af gearkassen på styrestangen virkelig hjælper med at fjerne slør. Men i 20 procent af tilfældene er problemet ikke løst. Først og fremmest skyldes dette det høje slid på selve drivgearparret.

styrestangsforbindelse
styrestangsforbindelse

Dette er en tandstang. Årsagerne til tilbageslaget kan også være slid på trækstangsleddene eller en løs montering af styrearmen. Derfor giver justeringen af skinnen ikke altid et effektivt resultat. Så i nærvær af sådanne symptomer anbefaler eksperter at kontrollere tilstanden af de forreste suspensionsenheder. Der må ikke være slør på trækstænger, kugleled og ophængsarme. Samtidig anbefales det at tjekke støddæmperen. Hans bestand skal gå ordentligt. På en ophæng af MacPherson-typen er udskiftningen kompliceret af det faktum, at elementet er samlet med en fjeder. En speciel presse bruges til at skille den ad.

Konklusion

Så vi fandt ud af, hvordan man fjerner slør i styrestangen, hvorfor det opstår, og hvad er faldgruberne ved justeringen. Denne mekanisme påvirker direkte trafiksikkerheden. Derfor, hvis der opdages en funktionsfejl, må du ikke udsætte reparation eller justering af styrestangen.

Anbefalede: