Knastaksel - hvad er det? Beskrivelse, formål

Indholdsfortegnelse:

Knastaksel - hvad er det? Beskrivelse, formål
Knastaksel - hvad er det? Beskrivelse, formål
Anonim

Forbrændingsmotoren består af mange komponenter. En integreret del af hver forbrændingsmotor er en gasfordelingsmekanisme. Det inkluderer et drev (kæde eller rem), indsugnings- og udstødningsventiler, gear og en knastaksel. Dette er et system, der direkte påvirker motorens stabilitet og dens ydeevne. Timingsystemet skal finjusteres, og hver komponentdel skal være i god stand. I dagens artikel vil vi se på, hvad en knastaksel er, hvor den er placeret, og hvilke funktioner den udfører.

akselpositionssensor
akselpositionssensor

Karakteristisk, enhed

Så, hvad er denne detalje? Dette er en af de vigtigste dele af timingmekanismen, som er ansvarlig for rettidig åbning og lukning af ventiler. Selve knastakslen er en stang, hvorpå der er flere knast. Sidstnævnte er dråbeformede detaljer. De roterer på akslens akse. Antallet af disse knaster er strengt bestemt af antallet af udstødning og indsugningmotorventiler. Bemærk også, at driften af knastakslen er tydeligt synkroniseret med den remskive, hvorfra stangen drives.

På begge sider af akslen sættes specielle støttetapper på. Hvad er deres opgave? Tappernes hovedfunktion er at holde akslen i lejerne. Også i mekanismens enhed er der oliekanaler. Det fysiske slid på knastene, samt stabiliteten af bilmotoren som helhed, afhænger af deres tilstand og gennemstrømning. For at sikre smøring blev der lavet et gennemgående hul i akselaksen fra ledningerne til knasterne og tryklejerne.

Funktioner

Dette element er den vigtigste funktionelle komponent i gasfordelingsmekanismen, da det er ham, der bestemmer rækkefølgen for åbning af ventilerne for indføring af den brændbare blanding i forbrændingskammeret. Rækkefølgen, hvori ventilerne åbnes for at fjerne gasser, der er dannet, efter at blandingen er antændt, afhænger også af knastakslen.

I øjeblikket bruger biler motorer med forskelligt antal knastaksler. Det er motorer med en eller to aksler. Da deres antal er forskelligt, er antallet af ventiler også forskelligt. I sidstnævnte tilfælde er de præcis dobbelt så mange. Hvis vi taler om de fleste personbilsmotorer (fire-cylindret), skelnes der mellem otte- og sekstenventilsmotorer. De er udstyret med henholdsvis en eller to knastaksler. Mange bilproducenter overholder den anden ordning. Motorer med et 8-ventils hoved produceres praktisk t alt ikke nu (med undtagelse af nogle VAZ-modeller). Dette skyldes, at motorer med et 16-ventils hoved harhøjere produktivitet på grund af bedre fyldning af cylindrene. I løbet af arbejdet er der faktisk ikke to ventiler involveret, men fire.

knastaksel positionssensor
knastaksel positionssensor

Bemærk også en funktion mere. Knastakselgearet har altid dobbelt så mange tænder som krumtapakselgearet. Dette skyldes, at knastakslen i én arbejdscyklus laver én omdrejning, og krumtapakslen - to.

Location

Hvor er knastakslen? Det afhænger af selve motorens designfunktioner. Dette element kan være i bunden eller i toppen. Men stadig øver de fleste bilproducenter sig i at installere motorer med en overliggende knastaksel. Denne placering letter i høj grad vedligeholdelse og reparation af forbrændingsmotorer.

Arbejdsprincip

Som vi sagde tidligere, drives elementet fra krumtapakslens remskive gennem en kæde eller rem. Selve akselkammen er i form af en dråbe. Denne form blev valgt af en grund. Når stangen drejes, vil den forlængede del af kammen trykke på ventilløfteren. Som følge heraf åbnes adgangen til forbrændingskammeret for blandingen. Efter arbejdsslaget fungerer en anden knast. Det får udstødningsventilen til at åbne, så gasserne med succes kan forlade kammeret. Det er præcis sådan knastakslen fungerer. Med enkle ord, på det rigtige tidspunkt åbner og lukker knasterne motorventilerne.

Knastakselpositionssensor

Hvad er dette element til? Denne sensor bruges til at bestemme vinkelpositionen af timingen i forhold tilkrumtapaksel. Elementet genererer visse signaler, som derefter overføres til computeren. Baseret på disse signaler korrigerer styreenheden tændingstidspunktet såvel som tidspunktet for brændstofindsprøjtning. Bemærk, at med den mindste funktionsfejl i DPKV, vil benzinmotoren ikke være i stand til at starte.

knastaksel positionssensor
knastaksel positionssensor

Og dette element fungerer efter Hall-princippet. Når det magnetiske mellemrum lukkes af en tand (det er placeret på drivskiven eller på akslen), ændres det magnetiske felt i sensoren. Når en tand passerer ved siden af, vil et signal blive glad, der sendes til computeren. Afhængigt af knastakslens rotationshastighed vil pulsfrekvensen ændre sig. Baseret på den konstante modtagelse af data om krumtapakslens position sikrer elektronikken rettidig, sekventiel brændstofindsprøjtning og den korrekte tænding af den brændbare blanding.

knastaksel
knastaksel

Sensoren har generelt et enkelt design og går næsten aldrig i stykker. Men hvis elementet er ude af drift, repareres det ikke, men erstattes med et nyt.

Knastakselreparation

Generelt er denne mekanisme meget pålidelig og har en enkel enhed. Men med tiden skal knastakslen muligvis udskiftes. Faktum er, at træning dannes på knastene. På grund af dette opstår der et karakteristisk banke, og ventilerne lukker ikke og åbner ikke på det rigtige tidspunkt. Motoren begynder at køre med mellemrum. Hvis problemet er glob alt, og stangen var deformeret, eller knastene var væsentligt beskadiget, udskiftes knastakslen. Og i tilfælde af slidleje kan begrænses til reparation. Det er også vigtigt at kontrollere renheden af oliekanalerne. Hullerne må ikke være forurenede, ellers vil dette fremkalde olieudsultning og for tidligt slid på knasterne. Som følge heraf skal knastakslen repareres.

knastaksel position
knastaksel position

Konklusion

Nu ved vi, hvad en knastaksel er, og hvordan den virker. Som du kan se, er dette en meget vigtig mekanisme, der er ansvarlig for rettidig åbning og lukning af ventilerne. I tilfælde af en fejl på denne aksel, er det nødvendigt at træffe foranst altninger til reparation. Ellers vil det direkte påvirke tilstanden og driften af forbrændingsmotoren.

Anbefalede: