Hydromekanisk gearkasse: funktionsprincip og enhed
Hydromekanisk gearkasse: funktionsprincip og enhed
Anonim

På trods af den voksende popularitet af automatgearbiler, er klassisk mekanik stadig højt værdsat af mange bilister. Det er mere pålideligt end automatgear. Men under drift er føreren konstant tvunget til at arbejde med koblingspedalen. Dette medfører nogle gener, især i en trafikprop. Så der var en hydromekanisk gearkasse. Princippet om dets drift og enheden vil blive overvejet i vores artikel i dag.

Karakteristisk

De chauffører, der ikke ønsker at arbejde med koblingen, foretrækker netop denne transmission. Den hydromekaniske gearkasse udfører flere funktioner på én gang. Den kombinerer en kobling og en klassisk kasse.

hydromekanisk gearkasse arbejdsprincip
hydromekanisk gearkasse arbejdsprincip

Gearskift her sker automatisk eller halvautomatisk. Den hydromekaniske gearkasse på læsseren er arrangeret på samme måde. Under kørslen aktiverer føreren ikke koblingspedalen. Alt du behøver er en speeder og en bremse.

Åhdesign

Enheden i den hydromekaniske gearkasse forudsætter tilstedeværelsen af en hydraulisk transformer. Dette element, afhængigt af designfunktionerne, kan være to-, tre- og multi-aksel. Nu bruger producenterne en planetarisk automatisk hydromekanisk gearkasse.

Sådan fungerer en akselgearkasse

Lastbiler og store busser bruger oftest en multi-aksel transmission. For at skifte gear anvendes her flerpladekoblinger. De har brug for smøring for at virke. Olien i en hydromekanisk gearkasse adskiller sig væsentligt i konsistens fra "mekanikken". I sidstnævnte tilfælde er det tykkere. For at inkludere de første og omvendte hastigheder på hydromekanik, bruges gearkoblinger. Dette design giver den mest jævne overførsel af drejningsmoment fra svinghjulet til hjulene.

Planetary

Dette er nu den mere almindelige hydromekaniske transmission.

reparation af hydromekanisk gearkasse
reparation af hydromekanisk gearkasse

Den er blevet populær på grund af dens kompakte størrelse og lette vægt. En anden fordel ved planettransmissionen er en lang levetid og ingen støj under drift. Men sådan en kasse har også ulemper. På grund af designfunktionerne er en sådan transmission dyrere at fremstille. Den har også lav effektivitet.

Sådan fungerer planetgearkassen

Dens operationsalgoritme er ekstremt enkel. Gearskift på en planetarisk hydromekanisk transmission udføres vhafriktionskoblinger. For at udjævne stød, når du skifter til en lavere, bruges et specielt bremsebånd. Det er under driften af "bremsen", at kraften af drejningsmomentoverførslen reduceres. Men samtidig er gearskifte jævnere end for akselanaloger.

Planettransmissionen er baseret på en hydraulisk transformer. Dette element er placeret mellem motoren og gearkassen. BNP består af flere komponenter:

  • Reduktionshjul.
  • Pumpe.
  • Turbine.

Folk kalder dette element for en "donut" på grund af dets karakteristiske form.

hydromekanisk gearkasse
hydromekanisk gearkasse

Når motoren kører, roterer pumpehjulet med svinghjulet. Smøremidlet trænger ind i pumpen og begynder derefter, under påvirkning af centrifugalkraften, at rotere turbinen. Olie fra det sidste element trænger ind i reaktoren, som udfører funktionen til at udjævne stød og stød, og også overfører drejningsmoment. Oliecirkulation udføres i en lukket cirkel. Bilens kraft øges, når turbinehjulet roterer. Det maksimale drejningsmoment overføres, når maskinen kører fra stilstand. I dette tilfælde er reaktoren i en stationær tilstand - den holdes af en kobling. Efterhånden som køretøjet tager fart, øges både turbine- og pumpehastigheden. Koblingen kiles fast, og reaktoren roterer med stigende hastighed. Når hastigheden af det sidste element er maksimal, vil momentomformeren gå i koblingsdriftstilstand. Så det vil rotere med samme hastighed som svinghjulet.

Designegenskaber ved planetgearkassen

Den planetariske hydromekaniske gearkasse består af en drivaksel, hvorpå der er placeret et leddelt gear. Der er også satellitter, der roterer på separate akser. Disse elementer er i indgreb med kassens indvendige tænder og ringen. Overførslen af drejningsmoment skyldes virkningen af bremsebåndet. Det bremser ringgearet. Når bilen accelererer, stiger deres hastighed. Den drevne aksel aktiveres, som opfatter transmissionen af drejningsmoment fra masteren.

hydromekanisk transmissionsanordning
hydromekanisk transmissionsanordning

Hvordan indstiller GTF'en det rigtige gearforhold? Denne handling udføres automatisk. Når omdrejningshastigheden af bilhjulet stiger, stiger olietrykket, som går fra pumpen til turbinen. Således øges drejningsmomentet ved sidstnævnte. Følgelig øges hjulhastigheden og køretøjets hastighed også.

Om effektivitet

Med hensyn til effektiviteten er den en størrelsesorden lavere end i akselgearkasser.

hydromekanisk gearkasseolie
hydromekanisk gearkasseolie

Dens maksimale værdi er fra 0,82 til 0,95. Men ved mellemstore motorhastigheder overstiger denne koefficient ikke 0,75. Dette tal stiger, efterhånden som belastningen på momentomformeren stiger.

Vedligeholdelse og reparation af hydromekanisk transmission

Når denne transmission betjenes, er det nødvendigt at overvåge oliestanden. Denne væske virker her. Det er olien, der bruger turbinerne til at overføre drejningsmoment. På mekaniske kasserdet smører bare gnidningsgearene. Producenter anbefaler at skifte olien på hydromekaniske kasser hver 60 tusinde kilometer. Det er værd at bemærke, at designet af en sådan gearkasse har sit eget filter. Det ændrer sig også, når denne periode er nået. Kørsel ved lave olieniveauer kan forårsage transmissionsglidning og overophedning.

automatisk hydromekanisk transmission
automatisk hydromekanisk transmission

Med hensyn til reparationer svigter den hydrauliske transformer oftest. Et symptom på en funktionsfejl er umuligheden af at aktivere et af gearene, en øget tid til at "handle" den ønskede hastighed. Også i dette tilfælde adskilles og renses olieindtagsnettet, og spoleventilen udskiftes. Hvis der er utætheder, er det nødvendigt at kontrollere boltenes tilspændingsmoment og tætningselementernes tilstand. Under drift dannes der metalspåner på filteret. Det tilstopper mekanismen, og olietryksniveauet falder. Ved øget belastning reduceres dette renseelements ressource. I dette tilfælde anbefales det at ændre det hver 40. tusinde kilometer.

Sådan udvides ressourcen

For at forlænge den hydromekaniske bokss levetid er det nødvendigt at overvåge olieniveauet. Med sin utilstrækkelige mængde overophedes boksen. Driftstemperaturen bør ikke overstige 90 grader. Moderne biler er udstyret med en olietrykssensor. Hans kontrollampe lyser, ignorer det ikke. I fremtiden kan dette fremkalde et sammenbrud af momentomformeren.

hydromekanisk transmission af en læsser
hydromekanisk transmission af en læsser

Skift heller ikke gear uden at træde på bremsepedalen. Kassen vil tage hele påvirkningen, især hvis du skifter fra første til bagende uden først at bremse. På farten, hvis det er en lang nedkørsel, anbefales det ikke at tænde for "neutral". Dette reducerer også betydeligt ressourcen til den hydrauliske transformer og arbejdskoblinger. For resten er det nødvendigt at overholde reglerne for udskiftning af olie og filtre. Levetiden for dette kontrolpunkt er omkring 350 tusinde kilometer.

Konklusion

Så vi fandt ud af, hvad en hydromekanisk gearkasse er. Som du kan se, vil den med korrekt vedligeholdelse være lige så pålidelig som en mekanisk. I dette tilfælde behøver føreren ikke konstant at trykke på koblingen.

Anbefalede: