Baghjulstrukket bil: beskrivelse, enhed, fordele og ulemper

Indholdsfortegnelse:

Baghjulstrukket bil: beskrivelse, enhed, fordele og ulemper
Baghjulstrukket bil: beskrivelse, enhed, fordele og ulemper
Anonim

I øjeblikket er der biler med forskellige typer drev. Disse er for, fuld og bag. Når du vælger en bil, bør den fremtidige ejer kende funktionerne i hver. De fleste professionelle chauffører foretrækker at købe en baghjulstrukket bil. Hvad er dens funktioner? Vi vil tale om dette i vores artikel.

Karakteristisk

Et baghjulstræk indebærer et klassisk layout og placering af enheder.

udskridning af bagakslen på en baghjulstrukket bil
udskridning af bagakslen på en baghjulstrukket bil

Motoren og gearkassen er placeret på langs her. Dette er den enkleste ordning. Derfor var de første biler netop baghjulstrukne. Men på det seneste har der været en tendens til forhjulstræk. Det anses for at være mere teknologisk avanceret. Men producenter som BMW, Mercedes og andre opgiver stadig ikke det "forældede" layout.

Device

En baghjulstrukket bil har ikke en tværgående motor. Her bruges et forenklet skema.

skridsikker baghjulsdrevet bil
skridsikker baghjulsdrevet bil

Først kommer motoren, derefter gearkassen, drivaksel og aksel med differentiale. I modsætning til en forhjulstrukket bil har den en mere jævn vægtfordeling. I modsætning til "teknologiske" analoger er massen her ikke koncentreret på et punkt. Derfor en mere korrekt fordeling af masse og belastning.

De vigtigste knuder er:

  • Drivaksel.
  • Bagaksel med differentiale.

Lad os se på funktionerne ved hver vare.

Drivaksel

Det er en cylindrisk stålstang. Gennem krydsene er denne aksel fastgjort til gearkassen. På den anden side er mekanismen forbundet med bagakslen. Kardanakslen er placeret under kroppen. Hvis det er en personbil, bringes en speciel tunnel ud for at rumme den.

hvilke biler der er baghjulsdrevne
hvilke biler der er baghjulsdrevne

Dette er nødvendigt for at metalstangen ikke deformeres mod sten og asf alt. Drivlinjen er meget pålidelig. De største problemer vedrører dog krydsene. De bryder konstant sammen. Og det er lige meget, hvilket mærke den baghjulstrukne bil blev produceret. Undtagelsen er SHRUS-forbindelser. For første gang blev de brugt på Niva. Ulyanovsk Kozlik (UAZ 469) bruger dog stadig krydser som hovedforbindelse.

bagaksel

Den har en differential i sin sag. Den ligger midt på broen. Det er denne mekanisme, der modtager drejningsmoment fra drivlinjen. Halve aksler er indbygget i bagakseldifferentialet. De ersolidt fastgjort til hjulene. Når drivakslen roterer, driver den differentialet.

hvilket mærke baghjulstrukne bil blev produceret
hvilket mærke baghjulstrukne bil blev produceret

Han roterer til gengæld hjulene gennem akselakslen. Bemærk også, at der bruges transmissionsvæske inde i bagakslen til at smøre differentialgearene og akselakslerne. For at det ikke skal lække ud, er der forsynet tætninger i designet. På nogle biler er bagakslen også forsænket i karrosseriet, så mekanismen bliver mindre beskadiget. Men på grund af dette reduceres pladsen i kabinen og bagagerummet betydeligt. Men hvorfor bliver der så stadig produceret baghjulstrukne biler fra BMW, Infiniti og så videre? Det er der grunde til. Lad os tage et kig på fordelene ved denne type drev.

Fordele

Det første plus er den ledige plads under emhætten. Det er meget større i baghjulstrukne biler på grund af det ensartede arrangement af elementer. På forhjulstrækket er alle noder samlet præcist i motorrummet. Dette gør vedligeholdelse af køretøjer vanskelig. Det næste plus er den korrekte vægtfordeling. Takket være dette får vi en ensartet belastning på for- og bagakslen. Også denne type drev overfører mindre vibrationer til rattet og selve kroppen. Bilen reagerer godt på styring.

baghjulstrukne bil
baghjulstrukne bil

Hvis det ønskes, kan du indtaste en kontrolleret udskridning. Der vil ikke være noget på bagakslen på en baghjulstrukket bil. Hvis du slipper gassen, vil bilen jævne ud igen og fortsætte med at bevæge sig. Det er baghjulstræk velegnet til drifting. Førende belastningudføres på bagakslen, og den forreste udfører kun kontrolfunktionen. Du vil ikke høre vibrationer fra transmissionen og andre komponenter, som det sker på nogle forhjulstrukne biler. Det næste plus er manøvredygtighed. Designet har ikke CV-led på forhjulene, og derfor er drejevinklen meget større. Dette er meget nyttigt, når du kører i en trafikprop eller under parkering. Inversionsvinklen på sådanne biler er 15 procent større end på forhjulstræk. Bemærk også den høje vedligeholdelsesevne. Service her er meget billigere. Ikke overraskende er erhvervskøretøjer stadig udstyret med denne type drev.

Dynamics of acceleration

Vi vil være særlig opmærksomme på dette aspekt. På sådanne maskiner, mere dynamisk acceleration.

mærke baghjulstrukne køretøjer
mærke baghjulstrukne køretøjer

Hvis du "går for langt" med gas, så kan du i starten få en udskridning af en baghjulstrukket bil. På dette tidspunkt går bilens krop tilbage. Baseret på fysikkens love øges belastningen på bagakslen. Som følge heraf får hjulene mere greb. Maskinen sliber ikke, da den er på fordrevet. Og uanset hvilken motorkraft - resultatet bliver omtrent det samme. Derfor bruges kun baghjulstrukne biler i dragracing.

Flaws

Designet forudsætter tilstedeværelsen af mange yderligere noder. Dette er en kardan, bro, differentiale, akselaksler. Mens man skal overføre drejningsmoment på frontdrevet, er det nok at bruge et led med konstant hastighed. Derfor er prisen på sådanne biler noget højere. Det næste er tilstedeværelsen af væsker. I differentialder bruges cirka to liter gearolie. Det skal skiftes hver 30 tusinde kilometer. CV-leddet er fyldt med fedt i hele driftsperioden. Det er nødvendigt at omhyggeligt overvåge sælernes tilstand. Hvis broen er utæt, er den meget slem.

udskridning af bagakslen på en baghjulstrukket bil
udskridning af bagakslen på en baghjulstrukket bil

Når smøreniveauet er lavt, slides differenti altænderne mere. Og prisen på en ny bro, selv for en indenlandsk UAZ, er mindst 40 tusind rubler. En anden ulempe er tilstedeværelsen af fremspring i kabinen til drivakslen og bagakslen.

Om åbenhed

Med hensyn til snedækkede veje eller mudder taber baghjulstrækket betydeligt. Hjulene skubber bilen bagfra. Som et resultat "graver" han sig en snefælde. Bilen begynder at grave. Derfor bruges den på terrængående køretøjer (nej, ikke foran), men firehjulstræk. Men på grund af tilstedeværelsen af to broer og en overførselskasse bliver designet meget mere kompliceret. Dette medfører dyre reparationer af komponenter og samlinger. Men med hensyn til cross-country evner er han lederen.

Hvilke biler er baghjulsdrevne?

Som vi sagde tidligere, er dette arrangement nu kun lavet på dyre biler. Det er tyske BMW og Mercedes, Jaguar, Infiniti, Maybach, samt nogle japanske Toyota- og Nissan-biler. Blandt indenlandske er disse Volga og klassiske VAZ-modeller. Og selvfølgelig alle erhvervskøretøjer. Budgetbiler med denne type drev produceres ikke i øjeblikket.

Konklusion

Så vi fandt ud af funktionerne ved baghjulstrækket. På trods afpopulariteten af den konkurrerende front, er den stadig relevant. Dette gælder især for erhvervskøretøjer. Her kommer jo rammestrukturen. Og det nytter simpelthen ikke at lave fremspring under broen og kardanen - lastbilens frihøjde giver dig mulighed for at bruge dem uden yderligere tunneler.

Anbefalede: